20 Νοεμβρίου 2015 SmartCat

Αβέβαιο το μέλλον του Project Astoria της Microsoft

Στο συνέδριο Build της Microsoft νωρίτερα αυτό το έτος, η εταιρεία ανακοίνωσε τις «γέφυρες» λογισμικού της για τους developers. Τώρα, το μέλλον μιας εκ των «γεφυρών» είναι αβέβαιο.

Αυτά τα εργαλεία είχαν σκοπό να βοηθήσουν τους developers να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους στα Windows 10 και Windows 10 Mobile και χωρίζονταν σε 4 projects, που περιλαμβάνουν τα:

  • Project Westminster – για μεταφορά Web εφαρμογών
  • Project Centennial – για μεταφορά παραδοσιακών Win32 εφαρμογών
  • Project Islandwood – για μεταφορά εφαρμογών iOS
  • Project Astoria – για προσομοίωση εφαρμογών Android


Η ιδέα πίσω από τις «γέφυρες» ήταν η βοήθεια για να κλείσει το κενό των εφαρμογών στα Windows και Windows Phone. Παρόλα αυτά, ενώ οι καταναλωτές θα καρπώνονταν τα οφέλη, οι developers των Windows δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με την ανακοίνωση. Ο λόγος ήταν το Project Astoria, που ήταν το πιο αμφιλεγόμενο project λόγω του τρόπου υλοποίησής του.

Τι είναι το Astoria;

Αναφορές για εκτέλεση Android εφαρμογών στα Windows μας φέρνουν πίσω στο 2014 περιλαμβάνοντας μια αναφορά της Mary Jo Foley και άλλη μία του Tom Warren το Φεβρουάριο του 2014. Το Astoria είναι ένας προσομοιωτής Android, που σημαίνει ότι οι developers δεν θα είχαν να κάνουν πολύ δουλειά. Αντίθετα, οι συσκευές θα μπορούσαν να τρέξουν απευθείας το αρχείο apk της εφαρμογής. Αρχικές εκδόσεις των Windows 10 Mobile για τους insiders είχαν αυτή τη δυνατότητα ενσωματωμένη στο λειτουργικό, επιτρέποντας στους καταναλωτές να εγκαθιστούν αρχεία apk απευθείας. Αυτό το project, όχι μόνο έκανε την πειρατεία εφαρμογών ευκολότερη, υπέσκαπτε τους Windows developers που δεν είχαν πλέον σπουδαίο κίνητρο να δημιουργούν εφαρμογές ειδικά για συσκευές Windows.

Το Astoria δεν κυκλοφόρησε ευρέως στους developers. Αντίθετα, έπρεπε να αιτηθούν τη δοκιμή των εργαλείων, που ήταν ακόμα υπό ανάπτυξη. Τα σχόλια των developers καθώς και οι εμπειρίες τους βρίσκονταν σε ένα κλειστό φόρουμ, στο bridgeforandroid.windows.com. Την περίοδο της αναφοράς, η σελίδα του Astoria για αίτηση ήταν ακόμα ενεργή.

Το Project Astoria ήταν μια άμεση λύση σε ένα μόνιμο πρόβλημα των Windows και των Windows Phone.

«Το Project Astoria δεν πηγαίνει κατά τα προβλεπόμενα»

To Windows Central λαμβάνει ενημέρωση από διάφορες πηγές ότι το Project Astoria είναι σε αναμονή επ’ αόριστον, και ενδέχεται να μπει μόνιμα στο ράφι. Παρόλο που η Microsoft δεν έχει δηλώσει δημόσια – αλλά ούτε και ανεπίσημα – ότι το Astoria έχει ακυρωθεί, δεν μιλούν πλέον ανοιχτά για αυτό αλλά ούτε και με τους developers. Σύμφωνα με μια πηγή της σελίδας, «η μεταφορά Android εφαρμογών δεν πάει όπως σχεδιαζόταν».

Η ερμηνεία από σχετικούς με το ζήτημα είναι ότι το Astoria δεν θα κυκλοφορήσει σύντομα και η Microsoft πρέπει να βρει έναν τρόπο να ανακοινώσει τα νέα δημόσια. Πράγματι ενώ τα νέα θα χαροποιήσουν τους Windows developers, θα φανεί σαν μια αποτυχία της εταιρίας να αποσυρθεί από μια δημοσίως ανακοινωμένη στρατηγική. Επιπλέον στοιχεία που υποστηρίζουν αυτήν την απόφαση έρχονται από διάφορα δεδομένα:

  • Το forum του Project Astoria έχει σιωπήσει από τον Σεπτέμβριο, με αναπάντητες ερωτήσεις των developers από την Microsoft, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για το μέλλον του project
  • Πρόσφατες εκδόσεις των Windows 10 Mobile για τους insiders έχουν αφαιρέσει πλήρως το υποσύστημα του Android συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης 10586 (δημόσιας κυκλοφορίας)
  • Η Microsoft δεν μιλά ανοιχτά για το project ακόμα και σε όσους καλύπτονται από σύμφωνο εμπιστευτικότητας

Πάντως οι λόγοι της ενδεχόμενης αποτυχίας του Astoria είναι αρκετοί. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι οι developers δεν ήταν αρκετά ικανοποιημένοι με το συγκεκριμένο project, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι προκαλούσε αστάθεια στα Windows 10 Mobile. Επίσης δεν ήταν ξεκάθαρο αν υπήρχαν νομικές προεκτάσεις στην προσέγγιση αυτή. Ένας άλλος λόγος, είναι ότι στην ομάδα του Astoria υπήρχαν 60-80 άτομα σε αντίθεση με τους 5 του Islandwood. Εντέλει μπορεί να ήταν (και) οικονομικά τα εμπόδια αντί για τεχνικά.

Το Project Islandwood απαιτεί το recompile των εφαρμογών, όπως επίσης και παρεμβάσεις του developer. Το Islandwood προορίζεται για την Objective-C και ακολουθεί την ιστορία των υποστηριζόμενων γλωσσών προγραμματισμού της Microsoft. Το Astoria από την άλλη, ήταν ξεκάθαρη προσομοίωση και μπορούσε να κολλήσει σε όλα τα πιθανά νομικά και τεχνικά προβλήματα.

Όσο για την κατάσταση των Project Islandwood, Westminster και Centennial, όλα είναι ακόμα εν ενεργεία με το Islandwood να συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα. Πράγματι, η επικείμενη universal Windows 10 εφαρμογή του Facebook φαίνεται να είναι μεταφορά της εφαρμογής του iOS.

Το μέλλον

Εκπρόσωπος της Microsoft ανέφερε τα εξής:
«Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε στους developers πολλές επιλογές για να φέρουν τις εφαρμογές τους στην πλατφόρμα των Windows, συμπεριλαμβανομένων «γεφυρών» διαθέσιμων για Web και iOS, και σύντομα Win32. Η «γέφυρα» Astoria δεν είναι ακόμα έτοιμη, αλλά άλλα εργαλεία προσφέρουν εξαιρετικές επιλογές για τους developers. Για παράδειγμα το iOS bridge δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν ένα Universal Windows application, το οποίο καλεί τα UWP APIs απευθείας από την Objective-C και να δημιουργήσει μια μίξη των στοιχείων της πλατφόρμας των Windows και του iOS, όπως είναι τα XAML και UIKit. Οι developers μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές που τρέχουν σε όλες τις Windows 10 συσκευές και να εκμεταλλευτούν τις εγγενής δυνατότητες των Windows εύκολα. Είμαστε ευγνώμονες στην κοινότητα των developers για το feedback τους και ελπίζουμε να τους στηρίξουμε όσο αναπτύσσουν εφαρμογές για τα Windows 10.»

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον των Windows Phone και της κάλυψης του κενού των εφαρμογών μένει να το δούμε. Σίγουρα το Astoria προσέφερε μια μαζική δυνατότητα εισαγωγής νέων εφαρμογών στα Windows Phone, λύνοντας τουλάχιστον ένα πρόβλημα. Παρόλα αυτά, βασιζόταν στους developers να δώσουν έγκριση για να μεταφερθούν οι εφαρμογές τους στο Windows Store, κάτι που δεν ήταν εγγυημένα σίγουρο ότι θα συμβεί. Επιπλέον, η Microsoft είχε σοβαρή πιθανότητα να απομακρύνει τους δικούς της developers αν το project επιτύγχανε. Από την άλλη μεριά, το Project Islandwood για εφαρμογές iOS ίσως είναι καλύτερη επιλογή – το App Store είναι γεμάτο από ποιοτικές εφαρμογές και οι επαναμεταγλωττισμένες εφαρμογές θα έτρεχαν καλύτερα στα Windows 10, χωρίς να αναφέρουμε την μικρότερη πιθανότητα νομικών κυρώσεων σε σχέση με την απευθείας προσομοίωση.

Το πότε η Microsoft θα επαναφέρει το Project Astoria εξαρτάται από τους αληθινούς λόγους του τερματισμού του και αν αυτοί θα ξεπεραστούν. Για την ώρα, φαίνεται πως οι Android εφαρμογές δεν θα έρθουν στα Windows 10 Mobile σύντομα, τουλάχιστον όχι μέσω του project Astoria.

Πηγή: myphone.gr

Tagged: , , , ,

Μην χάνετε χρόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας!